top of page

סוגי טיפולים

טיפול וייעוץ נפשי שיחתי פרטני, המשלב את הגישות השונות בפסיכולוגיה: דינאמי, התייחסותי, קוגניטיבי, והומניסטי ,בהתאם לצרכיו הייחודיים של המטופל, בהתאם למיקומו, לרמת המודעות שלו ולמוכנות שלו לטיפול ולשינוי. גישה זו טומנת בחובה ידע רב ,אשר נצבר מגישות וטכניקות טיפול שונות מתחום הפסיכולוגיה.

 

כל גישה מספקת זווית התבוננות ייחודית על התנהגות האדם וכל גישה תורמת לתהליך השינוי כאשר היא משולבת באופן נכון ובתזמון נכון למטופל. בתוך גישה זו ישנה אפשרות לטיפול דינאמי ממוקד וקצר מועד. בחירת נושא, כאב או מחסום ומיקוד הטיפול בו, בעזרת כלים שונים המותאמים באופן אישי לכל מטופל ומטופל. הטיפול מתמקד בהיבטים של רגש, חשיבה, התנהגות, חוויה וגוף.  

סוגי טיפולים

"הגוף הוא חוף הים של ההוויה"

פסיכותרפיה גופנית שמה דגש על פיתוח איכויות וכלים טיפולים המאפשרים מגע עמוק וחי עם החוויה הנוכחת. 

 

במהלך חיינו אנו עוברים חוויות טובות וחוויות מאתגרות ולעיתים טראומתיות וכל חוויה נרשמת בגוף. הגוף במובן הרחב, הוא מאגר חכם שמחזיק בתוכו את ההתנסויות שלנו ברבדים עמוקים שמייצרים חוויה כולית של רגש, מחשבה, תחושות גוף, זיכרון, ריחות, דימויים, מראות וכ"ו. הגוף זוכר והדרך שבה הוא זוכר היא מיוחדת במינה. לגוף יש יכולת לרפא את עצמו על ידי השלמת תהליך שנקטע בעבר דרך חוויה כולית המאפשרת תנועה ושחרור כאן ועכשיו. 

בדומה לטיפול אצל כל פסיכותרפיסט אחר, מטרתו של טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני הוא לאפשר למטופל להתמודד טוב יותר עם קשייו באמצעות הרחבת המודעות שלו לגורמים של קשייו, העלאת המודעות לקשיים אלו, שינוי דפוסי חשיבה ודפוסי עבר שלא מתאימים יותר והבנה דינאמית של בעיותיו. הגישה בה אני מחזיקה שמה את הקשר הטיפולי במרכז ובמובן הזה משלבת גישה התייחסותית, דינאמית והומניסטית בעיקרה. 

 

הפסיכותרפיה הגופנית משתמשת במיומנויות של תשומת לב גופנית כדי להעמיק את המודעות לעצמנו כגוף. המטופל והמטפל מפנים את סקרנותם לחוויות חושיות וגופניות, ומטפחים קשב – מעין צופה פנימי הכורה אוזן לא ביקורתית לתגובותינו החושיות עוד לפני שהן מאורגנות  כרגשות או מחשבות. 

 

נקודת המוצא של הפסיכותרפיה הגופנית מניחה שעצם הפניית תשומת הלב אל גופינו מייצרת תנועה מחברת. כאשר אנו מסוגלים להנכיח את החוויות שלנו בגוף, הסיכוי לשחרר קשיחות גופנית ונפשית גדולים יותר. המטופל רוכש שפה גופנית המתווספת לשפה הרגשית ולומדים ליצור גם באמצעותה שינוי ותנועה. הנכחה גופנית היא פעולה גוף נפשית ובכך מיוחדת העשייה הקלינית בפסיכותרפיה גופנית.

 

השימוש יהיה בטכניקות טיפוליות שמשלבות ידע מן המזרח ומן המערב.  הטכניקות הטיפוליות הייחודיות לתחום הפסיכותרפיה הגופנית, שבהן אני משתמשת:

התייחסות לחוויה הגופנית: בפסיכותרפיה גופנית הנחת המוצא תהיה שהחוויה הרגשית והגופנית קשורות אחת בשנייה,  מטפל גופני נפשי, יצא מנקודת הנחה כי החוויה הרגשית והחוויה הגופנית מתקיימות תמיד כחוויה כוללנית וגופו של המטופל וגם זה של המטפל ,מהווה מקור מידע על עולמו הפנימי של המטופל. מתוך תפיסה זו, פסיכותרפיסט גופני יבחר פעמים רבות לחבר את המטופל אל גופו כאמצעי לחיבורו לעולמו הפנימי. בפסיכותרפיה גופנית המטפל ישאף להתקרב כמה שיותר ולהבין כמה שיותר את החוויה הנוכחת והחיה כאן ועכשיו במהלך הטיפול. דרך ההתייחסות לגוף מונגשת ומורחבת הבנת חווייתו של המטופל וכך גם מתרחבת האפשרות לעיבוד תכנים רגשיים והשגת שינוי נפשי. מתאפשרת תנועה קדימה מתוך חיבור לרבדים של מחשבות, רגשות, והחוויה הגופנית כמופע הוליסטי כולל המאפשר חיבור לרבדים עמוקים ושינוי בתוכם.

 

עבודה גופנית: פסיכותרפיסט גופני יבחר, במקרים מסוימים, לעבוד באופן ישיר עם גופו של המטופל כדי לחזק את החיבור בין גופו לנפשו, להעשיר את טווח התנסויותיו ולחדד את מודעותו העצמית. כחלק מהעבודה הגופנית בטיפול גופני נפשי המטפל יבחר להשתמש במגוון טכניקות שביניהן תרגולי נשימה והרפיה, התמקדות במחוות גופניות המאפשרות הבנה עמוקה יותר של הקשר בין המחשבה על הבעיה והתחושה של הבעיה בגוף. המטפל הגופני נפשי יחתור לחיבור הכי קרוב לחוויית המטופל דרך גישות שונות כמו התמקדות, מיינדפולנס, AEDP- טיפול חוויתי ממוקד רגש, חוויה, היקשרות ושינוי, דמיון מודרך, בודהיזם ועוד.  

 

הרעיון המרכזי של הפסיכותרפיה הגופנית הוא להיות במגע עם מה שמתרחש כאן ועכשיו, רגשית, פיזית וקוגניטיבית ומתוך כך התהליך מוביל להבנה, תנועה פנימית, עיבוד עמוק של חוויות עבר, ושחרור מקומות חסומים. 

התמקדות ו- mindfulness: טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני הוא טיפול המדגיש את החוויה ב"כאן ועכשיו" ואת יכולתו של המטופל להתחבר לתחושותיו הגופניות והרגשיות בכל רגע נתון. בהתאם, פסיכותרפיסט גופני יכול לסייע למטופל ללמוד טכניקות שונות של התמקדות ו- mindfulness אשר יסייעו לו בהשגת מטרות אלו.

תרפיה מוכוונת התמקדות Focusing Oriented therapy

 

אם אתם נמצאים בצומת דרכים, אם יש נושא שבו אתם מרגישים שמשהו חוסם את חייכם מלנוע קדימה, אם יש משהו לא ברור, עמום אך שהתוצאות שלו הם תקיעות, פחד, חסימה, חרדה, פחד או דאגה. לימוד של תהליך ההתמקדות -יהיה הצעד הבא הנכון לכם להתפתחות בחייכם. 

מי קובע מהו הצעד הנכון עבורכם? אתם, או יותר נכון הגוף שלכם.

 

בואו נניח לרגע שיש מקום בתוכנו, שהוא מלא חיוניות, שמחת חיים וחוכמה. שיש מקום בתוך העצמי שלנו "הגוף", שיודע מה נכון עבורנו, שמחזיק בתוכו את העבר, ההווה והעתיד שלנו. 

מקום, שאם נלמד ליצור אתו דיאלוג יוכל לתת לנו תחושת רווחה, שחרור, ידע יקר לגביי עצמנו, תשובות, דרך לשחרר את כאבנו וכמובן הכי חשוב צעדים לעבר הריפוי שלנו.  

האם הייתם רוצים ללמוד להתחבר למקום כזה בעצמכם?

שיטת ההתמקדות שפותחה על ידי ד"ר יוגין ג'נדלין מציעה תהליך שבו המטופל לומד ליצור דיאלוג, עם חלקים פנימיים של האישיות, בדרך אמפאתית, שמעוררת שינויים חיוביים בתחושה, בהרגשה וברווחה הפנימית ללא צורך להתעכב, לכאוב, ולהתבוסס בפצעי העבר ,כדי להכירם, להבינם, לפרשם וכדי להגיע לריפוי ולרווחה.

בשיטה זו המפתח לשינוי נמצא אצל המטופל והנחת המוצא היא שרק המטופל, או יותר נכון – הגוף של המטופל, יודע מה נכון עבורו, ומה הצעדים לקראת ריפוי. כל אלו עולים מתוך גופו של המטופל בטכניקת ההתמקדות. המטופל לומד להקשיב למסרי הגוף, לומד להכיר את שפת הגוף, לומד לדבר עם הגוף וכך עם עצמו ועם תחושות עמוקות ביותר הבאות מתוך גרעין אישיותו. אך הדרך לשם היא טבעית, עדינה, אישית, דרך אשר מביאה הקלה ושינוי. 

הגוף בשיטה זו, או התחושות של הגוף נקראות "תחושה מורגשת" וזו בעצם הדלת שדרכה נכנסים פנימה לרובד עמוק יותר. "התחושה המורגשת", היא דרכו של הגוף לחוש בעיה מסוימת או מצב כלשהו. כאשר לומדים להתמקד מגלים, כי הגוף בדרכו שלו מספק לנו תשובות לרבות מהבעיות שלנו. 

 

התמקדות מתאימה לכל סוגי הבעיות ומועילה לכל אדם שילמד אותה. זוהי שיטה משנת חיים וכל זאת על ידי שימוש במאגר ידע שנמצא בתוך הגוף שלך. 

אדם שיודע התמקדות מקבל מצפן גופני - נפשי המכוון אותו תמיד לאזורים, בחירות, החלטות ותהליכים שיהיו מקדמים ומרפאים עבורו ועבור חייו בדרך עדינה ומטיבה. הגוף שלך חכם בוא/י ללמוד להקשיב לו.

"הדבר הכי קבוע בטבע זו ההשתנות" 

המחשבות שלנו הן כמו "סוסי פרא דוהרים". העולם שלנו מלא גירויים, אתגרים, דרישות בלתי פוסקות והרבה פעמים אנו מוצאים את עצמינו חסרי מנוחה או פועלים בתגובות אוטומטיות למתרחש, נסחפים לתוך החיים עצמם ללא שהייה עם מה שנוכח ברגע הזה. 

מיינדפולנס בטיפול, מאפשר הבאת מודעות קשובה, ערה ולא שיפוטית למתרחש מרגע לרגע. מיינדפולנס מסייע לנו להפחית את התגובות הבלתי מודעות שלנו והאוטומטיות למצבי החיים ומעודד אותנו, להשתהות ברגע, לזהות את הדפוסים שלנו ולהפחית את הלחץ שכל כך נפוץ בחיי היום יום. 

מיינדפולנס מאפשר לנו לזהות ולנהל את המחשבות, הרגשות והדחפים שנובעים מהעבר שלנו או מהעתיד שהיינו רוצים שיהיה שלנו ולהתחבר לחוויה ולמה שחי בנו באמת כאן ועכשיו. 

התוצאה העיקרית של תרגול מיינדפולנס תהיה התחברות פנימית ומתוכה חופש בחירה, הפחתת לחצים ומתח שגורמים להתפתחות מצבים רגשיים של חרדה, דיכאון, ומחלות גופניות שמתפתחות במשך שנים עקב לחץ כרוני. 

אם את או אתה רוצים להיות בעלי הבית של הרגשות שלכם, הגוף שלכם והמחשבות שלכם, מיינדפולנס מאפשר לעבור ממצב תגובה אוטומטי למצב של חופש בחירה אמיתי וחיים בזמן היחידי שקיים באמת - ההווה. 

גיל ההתבגרות הוא מעבר התפתחותי נורמטיבי שלעיתים מעורר קשיי הסתגלות אצל המתבגר ומשפחתו. המשימה שעומדת בפני המתגבר שעובר באופן מהיר ותוך שינויים במבנה המוח, שינויים גופניים, הורמונליים, קוגניטיביים, חברתיים, גורמים לא פעם לקושי הסתגלותי של המתבגר ושל הוריו. מצד אחד המתבגר אינו מבוגר, אך מתחיל לחוש ביכולת שלו להבין ולעשות דברים שלפני זה היו זרים לו.

המתבגר הופך עסוק יותר בקבוצת השווים שלו, בני גילו, בדימוי העצמי שלו, והרבה פעמים חווה תנודות במצב רוחו, כעס בלתי נשלט, קושי לתקשר עם ההורים ולעיתים ריחוק והסתגרות. 

רב המתבגרים יעברו את גיל ההתבגרות באופן טבעי, כמובן שזו תקופה מעט סוערת שדורשת מההורים הרבה סבלנות, אורך רוח ושינוי בתוך עצמם לאור השינוי של המתבגר או המתבגרת. 

כאשר נער או נערה חווים מצוקה סביב הכניסה לגיל ההתבגרות, המתאפיינת בקשיים כמו מצב רוח ירוד רב הזמן, התקפי זעם, חרדות, התרחקות, הסתגרות מוגזמת, הידרדרות בלימודים, נסיגה חברתית, נטייה למצבי סיכון אז כדאי לפנות ולהתייעץ לגבי טיפול. 

הטיפול במתבגר כולל הדרכת הורים תכופה, כדי לאפשר עבודה משותפת של ההורים בזיהוי הבעיות הייחודיות של אותו מתבגר, למידה של ההיסטוריה שלו וזיהוי התגובות של ההורים לשינוי. 

הורים למתבגר או מתבגרת נדרשים לשינוי בעצמם, אל מול ילדם המשתנה, ולעיתים מבולבלים לא פחות מהמתבגר עצמו. 

לעיתים הקושי הגדול יהיה אצל ההורים ודרך הדרכה יוכלו ללמוד על עצמם, על היחס שלהם ואם הוא מטיב אל מול השינוי של הנער או הנערה, על עצמם כמתבגרים, על היחסים בין ההורים והאם הם מחזיקים באותה עמדה מול המתבגר, ולעיתים נדרשת העמקה בדפוסים לא מסתגלים של ההורים עצמם וקשיים אישיים שיכולים להשפיע ולהקשות על המתבגר לעבור את התקופה באופן מטיב. 

גיל ההתבגרות כיום מתחיל די מוקדם. ניתן להגיע אלי לקליניקה מגיל 10.

E.F.T , היא טכניקה לשחרור רגשות, טכניקה קלה ללמידה וליישום אשר יכולה לסייע במגוון רחב של בעיות רגשיות ופיזיות.

 

המטופל לומד סדרה של הקשות במספר נקודות בגוף בהם עוברים ערוצי אנרגיה מרכזיים, מרידיאנים. השיטה צמחה מתוך הרפואה הסינית והרפואה האנרגטית ופותחה על ידי פסיכולוג ד"ר קלהאן בשנות ה – 80.

השיטה מסייעת מאוד להפחתת סימפטומים של חרדה ומתח, טיפול בכאב, ובמדינות מסוימות השיטה נמצאת בתוך מרכזים רפואיים ונפשיים כטיפול שגרתי המסייע רבות למטופלים. בבתי ספר במדינות שונות מלמדים ילדים את השיטה כדבר שבשגרה. 

גרי קרייג, לקח צעד נוסף בפיתוח השיטה ומצא פרוטוקול טיפול פשוט ליישום בו המטופל, במקום לדקור עם מחטים, כמו בדיקור סיני, מקיש הקשות עצמיות פשוטות באמצעות האצבעות על נקודות מפתח של ערוצי אנרגיה מרכזיים תוך התמקדות בנושא הגורם לרגשות הקשים ושימוש באמירה ממוקדת המשלבת שלילי וחיובי יחדיו. 

הטכניקה פשוטה ללימוד ויישומה אורך כמספר דקות, מה שמאפשר להשתמש בה באופן יומיומי ובכל נושא המלווה ברגשות קשים ומציפים כמו כעס, מועקה, עצב, חרדה, כאב פיזי, חוסר ריכוז, פוביה, ועוד. 

מייסד השיטה נוהג לומר : TAP ON EVERYTHING  ,השיטה מאוד מוצלחת בהתמודדות והפחתת סימפטומים של התקפי חרדה, חרדת בחינות ולחץ באופן כללי.  ההקלה מגיעה תוך מספר סיבובים של השיטה ואפשר מהר מאוד להרגיש הקלה, חשוב להכניס את השיטה לחיי היום יום, בשימוש קבוע יש לה אפקט מצטבר של תחושות רוגע, שלווה וחיוניות. 

בשיטה זו אפשר גם לעבוד על נושאים ודפוסים ישנים, בשילוב עם שיטת ההתמקדות ולהגיע ללב הקושי ולשחרר חסימות שיושבות שנים בגוף ואינם מאפשרות התקדמות, תנועה ותזוזה. 

מניסיון רב בשיטה במשך שנים ארוכות אני ממליצה לכל אדם ללמוד אותה ככלי לריפוי עצמי המאפשר לאדם לטפל בעצמו בעת הצורך במגוון בעיות רחב במיוחד. 

  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon
Anchor 1
Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Anchor 6
bottom of page