top of page

מאמרים


הגוף שלנו מדבר איתנו. האם אנחנו מקשיבים?

הגוף שלנו מדבר בשפה מיוחדת במינה, שפה תחושתית, הוליסטית. לפעמים הוא מסמן לנו במן אי נוחות פנימית שלא נוח לו בסיטואציה מסוימת למשל, בצורת מועקה בבית החזה, חנק בגרון, הרבה פעמים במקרים אלו אנחנו דוחים את התחושה שמפריעה לנו, לא מקשיבים לה, לא עוצרים אפילו רגע אלא ממשיכים הלאה יחד איתה. לפעמים אנחנו אפילו כועסים על "הגוף הזה" שעוד פעם מפריע לנו במילוי המשימה.

מה יקרה אם נעצור רגע ונקשיב? בואו נניח לרגע שיש מקום בתוכנו שהוא מלא חיוניות, שמחת חיים וחוכמה. שיש מקום בתוך העצמי שלנו "הגוף" ,שיודע מה נכון עבורנו שמחזיק בתוכו את העבר, ההווה והעתיד שלנו. מקום שאם נוכל ליצור דיאלוג איתו יוכל לתת לנו תחושת רווחה, שחרור, ידע יקר לגביי עצמנו, לשחרר את הכאבים שלנו וכמובן הכי חשוב צעדים לעבר הריפוי שלנו. זוהי חוכמת הגוף במיטבה.


בשונה מתת המודע במובן הפסיכולוגי של המילה ובשונה מטיפול פסיכולוגי קלאסי שבו אנשים נכנסים לרגשותיהם המכאיבים וחווים אותם שוב ושוב מבלי לדעת איך להשתמש בהכוונה ובעוצמה של הגוף עצמו, תהליך השינוי בעקבות כניסה להתמקדות כרוך בהרגשה טובה, ברווחה, שחרור, ותפנית לקראת ריפוי. האם אנו חייבים לכאוב ולסבול בדרך לריפוי שלנו?


ד"ר יוג'ין ג'נדלין, אב השיטה הוא פילוסוף, פסיכולוג וחוקר אשר התמקד כחמש עשרה שנה בשאלות העוסקות בטיפול הנפשי. במסגרת המחקר שלו הוא ניתח עם עמיתיו אלפי פגישות מוקלטות בין מטפלים ומטופלים. בהקלטות אלו, הם הצליחו לזהות את המטופל המצליח, זה שאפשר להבחין אצלו בשינוי ממשי ומוחשי הן במבחנים פסיכולוגיים והן בחיים עצמם. ההצלחה לא הייתה קשורה לגישה הטיפולית שבה מחזיק המטפל, לא לסגנון המטפל ולא לנושאים שהעלה המטופל. מה שהיה שונה במטופלים אלו, היה הדרך בה הם מדברים. החוקרים שמו לב, שהם עוצרים הרבה פעמים את הדיבור ונכנסים פנימה, שם בפנים התרחש תהליך מיוחד. מטופלים אלו ידעו לגעת בפנימיותם באופן מיוחד, סבלני, אמפאתי, קרוב, באופן שגורם לתנועה פנימית להתרחש ולגרום לריפוי מן הפנים. ג'נדלין ועמיתיו החליטו ללמוד ולהמשיג את הדיאלוג הפנימי המיוחד של מטופלים מצליחים אלו וכך החלה הטכניקה של התמקדות לקרום עור וגידים. מאז ועד היום התהליך הומשג, הורחב ופותח ומאות אלפי אנשים ברחבי העולם למדו התמקדות ולימדו התמקדות.

הנחת היסוד בתהליך ההתמקדות היא שרק גופך מכיר את בעיותיך ויודע היכן טמונים שורשיהן. מושג הגוף בהתמקדות הוא מושג רחב ועמוק יותר מהמושג "גוף" השגור בפינו. בתהליך התמקדות מלמדים את האדם שש תנועות פנימיות, על מנת שיוכל להיכנס למרחב המודעות המיוחד הזה ולחוש את "התחושה המורגשת". התחושה המורגשת אינה חוויה שכלית, אלא התנסות פיזית. זו תחושה הוליסטית, מרמזת של הגוף, למצב או אירוע מורכב. תחושה מורגשת אינה רגש, שהרי אנו יודעים בד"כ לזהות רגשות. מתי אני עצוב? כועס? היא דבר מה שאיננו מזהים בתחילה. זוהי תחושתו של הגוף לנוכח חוויה בעלת משמעות.

ג'נדלין המשיך לחקור וללמוד תהליך זה וגישתו הטיפולית השתנתה מהקצה אל הקצה. בעקבות הידיעה שאפשר ללמוד את הפעולה הפנימית המכרעת שיכולה להביא לשינוי חיובי ורווחה בחיי המטופל. כשבאים אליו לטיפול הוא אינו נותן למטופל לדבר ולדבר, אינו מנתח את רגשותיהם באופן אינטלקטואלי בלבד ואינו נותן להם לצעוק את רגשותיהם ולדשדש באותם עניינים שוב ושוב במעגלים אינסופיים. הוא גילה שתהליך ההשתנות העצמית הוא נעים. עבודה אפקטיבית על בעיותינו לא חייבת להיות עינוי עצמי הגורם לסבל נפשי, רגשי ופיזי. תהליך השינוי שנובע מתוך התמקדות הוא תהליך טבעי לגוף, וזו אמנם התחושה בגוף. הצעד המכריע עובר מתחת למקומות הכואבים הרגילים, אל תחושת גוף שהיא מעורפלת בהתחלה אך החוויה שמשהו עולה משם מעניקה רווחה והתעוררות לחיים. מנקודת מבט זו השיטות המסורתיות נראות כממוקדות בכאב טוען ג'נדלין. אחת הבשורות החשובות של ההתמקדות אם כן היא, שלא! לא חייבים לסבול בדרכנו לריפוי פנימי. לפי ג'נדלין, תהליך השינוי כרוך בהרגשה טובה, הרגשה הדומה לשאיפת אוויר צח לאחר שהות ממושכת בחדר מחניק.


למה כדאי ללמוד התמקדות?

התמקדות סוללת לנו את הדרך לריפוי עצמי פנימי.התמקדות היא מצפן גופני נפשי, אשר מכוון את האדם לפעולה הלוקחת בחשבון את הידע היקר הטמון במרחב הגופני נפשי האישי לאותו אדם.משפרת את היכולת להקשיב לעצמנו ולאחרים.מסייעת לחיות את החיים ממקום מחובר, משוחרר ואותנטי.מסייעת לפתח את יכולת הקבלה של עצמינו כפי שאנו באמת.התמקדות עוזרת לנו בתהליכי קבלת החלטות על ידי זה שהיא מכוונת אותנו לפעולה ממקום מחובר אשר לוקח בחשבון מה מתאים ונכון לאדם הספציפי.עוזרת בהפחתת לחצים ומתח.עוזרת לפתח את האינטואיציה.מעמיקה את הכרותינו עם עצמינו ברבדים עמוקים וקריטיים להתפתחות שלנו.התמקדות עוזרת לרפא אותנו לכן היא כל כך טובה בשילוב בתוך טיפול רגשי.התמקדות היא טכניקה שכל אחד יכול ללמוד וליישם על עצמו .ומעבר לכך היא דרך חיים.

מאמר זה התבסס על ספרו של ד"ר יוג'ין ג'נדלין, התמקדות. 1978. בהוצאת מרקם.


שיטת EFT צמחה מתוך שילוב של רפואה סינית וטיפול גוף-נפש.

השיטה מתרכזת במספר נקודות בגוף שבהם עוברים ערוצי אנרגיה מרכזיים, המרידיאנים המרכזיים ברפואה הסינית. במקום לדקור עם מחטים, כמו בדיקור הסיני המטופל מקיש הקשות עצמיות פשוטות באמצעות האצבעות על נקודות מפתח של ערוצי אנרגיה מרכזיים, תוך התמקדות בנושא הגורם לרגשות השליליים ושימוש באמירה ממוקדת המשלבת חיובי ושלילי יחדיו.

שיטת EFT צמחה מתוך התנסות ולא מתוך מחקרים מדעיים. הראשון לגלותה היה הפסיכולוג ד"ר רוג'ר קלהאן. ד"ר קלהאן עבד עם מטופלת על פוביה קשה ממים. היא סבלה מסיוטים חוזרים בלילה וכאבי ראש שהיו קשורים ישירות לפחד הגדול מהמים. על מנת למצוא עזרה היא פנתה ועברה טיפולים רבים עם שיפור מועט במשך כמה שנים. ד"ר קלהאן טיפל בה בטיפול קונבנציונאלי במשך שנה וחצי, גם הוא לא הצליח לעשות התקדמות משמעותית במצב הסימפטומים שלה. יום אחד הוא החליט לצאת מעט מגבולות הפסיכותרפיה הרגילה ומתוך סקרנות החל ללמוד את המערכת האנרגטית של האדם, וניסה לטפוח בקצות אצבעותיו, מתחת לעיניה של המטופלת. היא הביעה אי נוחות בבטנה בזמן הטיפול. באותו הרגע קמה המטופלת והודיעה שהמחשבות שרק כמה דקות לפני מילאו את ראשה לגביי הפחד מהמים נעלמו. לאחר כמה מפגשים דומים המטופלת הפסיקה לסבול מן הסימפטומים.

גרי קרייג מהנדס באוניברסיטת סטנפורד, אשר חלק מרכזי מחייו היה לימוד שיטות שונות של פיתוח מודעות עצמית, היה סטודנט של ד"ר קלהאן. קרייג היה זה שפיתח נוסחה או מתכון פשוט ליישום ה- EFT. הוא סבר שבמקום לאבחן בעיה "ולרשום" לה מרדיאן ספציפי שבו צריך לטפל, צריך לעשות "אוברול מלא" על ידי סבב מלא של הקשות על נקודות המרדיאנים המרכזיים של הגוף. כך לא נזדקק לאבחון. לעשות סבב אחד של EFT אורך מספר דקות. בזמן זה המערכת האנרגטית מתאזנת, מוזרמת והרגש השלילי משתחרר.

התמצית של שיטת ה- EFT מסתכם במשפט: הסיבה לכל רגש שלילי היא הפרעה או חסימה במערכת האנרגטית של הגוף. גישה זו שונה מאוד מגישת הפסיכולוגיה הקונבנציונאלית בכך שהיא מצביעה על גורם שונה לסימפטומים הרגשיים והפיזיים של האדם. בגישה זו הסיבה לרגש שלילי לא יהיה הזיכרון עצמו, אלא מה שעומד בתווך בין הזיכרון לבין הרגש השלילי וזו ההפרעה שמתרחשת במערכת האנרגטית בגוף. ולמי שקצת קשה לו להתחבר לאמיתות אותה אנרגיה הזורמת בגוף, נוכל לומר שמה שגורם לרגש השלילי זהו התגובה בגוף, הגוף שזוכר.


בגישות מסוימות בפסיכולוגיה הקונבנציונאלית טוען ג'רי קרייג "יטפלו באדם שעבר אירוע טראומטי דרך עבודה על זיכרון האירוע, על ידי תהליך שבו מתקיימת חוויה מחודשת של האירוע הטראומטי שכולל החייאה של הכאב הרגשי מאותו האירוע". EFT, במגמה הפוכה, מכבדת את הזיכרון, אך פונה לגורם האמיתי לטענתה, שהוא החסימה, ההפרעה שנוצרה בגוף. זאת אומרת מוסיפה את החלק החסר בפאזל.

איך רגשות שליליים נוצרים לפי גישה זו?

זיכרונות מעוררי מצוקה - שגורמים להפרעה/ חסימה באנרגיה של הגוף - זו גורמת לרגש שלילי.

לפי גישה זו, אם הזיכרון הקשה לא יגרום להפרעה/ חסימה במערכת האנרגטית של הגוף, אזי לא יתרחש רגש שלילי. גישה זו מתחברת לגישה אחרת בפסיכולוגיה שמטפלת בנושא הטראומה של ד"ר פטר לוין בספרו (להעיר את הנמר) שהפנה את הזרקור על כך שחלק מן האנשים שחווים אירוע טראומתי לא יחוו סימפטומים טראומתיים. הוא קשר זאת לתגובה הפיזית, לאנרגיה שנוצרת בגוף של האדם תוך כדי האירוע, תגובת קפיאה מול בריחה או לחימה. בזמן הקפיאה, הגוף צובר בתוכו את כל המתח, הגוף חווה בתוכו, "סופת אנרגיה שנעצרת בבת אחת" במצב קפיאה הגוף לא מפרק התחושות שעולות וכך  בתוך הגוף נשארת האנרגיה קפואה ללא פורקן. כאשר אדם מגיב בפעולה (בריחה, לחימה), התגובות הפיזיות לאור האירוע משתחררות ומאזנות את זרימת האנרגיה. אדם מאוים צריך לפרוק את כל האנרגיה שגייס כדי לעמוד מול האיום, אחרת יהפוך לקורבן טראומה. תגובת הדחק של הגוף: העלאת לחץ דם, הגברת סוכר לשרירים, דופק לב מואץ, הרחבת אישונים כל אלו תגובות טבעיות(אנרגיה) אשר מנותבות לבריחה או לחימה. גם ד"ר פטר לוין מצביע על הגורם המתווך, שהוא הגוף לבין הזיכרון או האירוע הטראומתי. לפיו הסימפטומים, הם דרכו של האורגניזם להכיל את משקע האנרגיה שלא נפרקה. נראה כי שניהם מתארים באופן דומה את החסימה או ההפרעה בזרימה, שניהם מכוונים לכך שזה מה שגורם לאדם לחוות סימפטומים טראומתיים ושניהם מכוונים לטיפול המתמקד במקום זה. הטיפול יהיה לשחרר, לפרק את האנרגיה הצבורה בתוך המערכת האנרגטית של הגוף. שניהם מציעים פורקן של האנרגיה הלכודה בגוף.


ד"ר פטר לוין (1997 ) להעיר את הנמר. "אסטרולוג". הוד השרון.

Gary Craig (Sixth Edition) The EFT Manual: http://www.emofree.com

Ronald.E.ball(1996) Freedom At your Fingertips

Inroades. Fredericksburg



bottom of page